Hva@allverden.no
[*]

Hjelp!

 

Hva@allverden.no skrives av, drives av og er basert på teknologi for dynamiske sider utviklet av Du All Verden AS.

Du All Verden AS

Det skal store krefter til for å spenne en langbue

Man kunne skyte opptil 250 meter med de største langbuene. Mange vil nok ikke klare å spenne en slik bue i dag.
Langbuespenning

Langbuene var gamle dagers maskingevær. En bueskytter kunde sende av gårde 10-12 piler i minuttet. Med den kraften som skal til for å spenne buene, da må bueskytterne ha vært kraftige karer, og det må ha vært en hard økt å holde en slik skuddtakt særlig lenge.

Langbuene er sagt å ha vært konkurransedyktig til den amerikanske borgerkrigen. De skytevåpnene som var alminnelig brukt da var kun effektive inntil 75 meters hold, og hvis det var munnladningsgevær, da tok det kanskje et minutt å lade disse. Hvis disse hadde blitt møtt med an skur av piler, ville altså et kompani med munnladningsgevær kunne ha blitt godt redusert i kamp mot langbuene, lenge før de kom på skuddhold.

Bildet er tatt under vikingtreffet Bjørgvin Marknad, der en viking prøver styrken på en av buene som var til salgs. Langbuene lages i ulike størrelser. En buemaker måtte gjerne gå i lære i 5-7 år. Buen som vises her ser ut til å representere et utsøkt håndverk. Det er flott å se buen framvist på denne måten av en fryktinngytende kar i flott vikingutrustning.

Tekst og foto: Klaus Knag